Verkkoajanvaraus  010 3246 400      info(at)siluetti.fi

Rintojen korjausleikkaukset rintasyövän jälkeen

Syöpäleikkauksen jälkeinen rinnan puuttuminen tai säästävästi leikatun rinnan epämuotoisuus ja/tai epäsymmetria terveeseen rintaan verrattuna voivat aiheuttamansa ulkonäköhaitan lisäksi ikävällä tavalla jatkuvasti muistuttaa sairastetusta rintasyövästä. Rinnan puuttuminen tai rintojen koon ja muodon epäsuhta voivat huonontaa elämänlaatua, rajoittamalla pukeutumista, harrastuksia ja sosiaalista elämää.

Joissakin tapauksissa voidaan jo varsinaisen rintasyöpäleikkauksen yhteydessä tehdä poistetun rinnan rakennusleikkaus eli ns. välitön rintarekonstruktio. Useimmiten rinnan rakennusleikkaus eli rintarekonstruktio tehdään kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun mahdollisesti tarvittavat rintasyövän liitännäishoidot, kuten solusalpaajahoidot ja sädehoito, on läpikäyty (myöhäisrekonstruktio).

Rinnan uudelleenrakentaminen

Kokonaan puuttuvan rinnan uudelleenrakennusmenetelmiä on useita. Rinta voidaan rakentaa eli rekonstruoida kaksivaiheisella leikkauksella, jossa rinnan alueen kudoksia ensin venytetään kudoslaajenninproteesia eli expanderia käyttäen ja toisessa vaiheessa tämän paikalle asetetaan pysyvä rintaimplantti. Rekonstruktio voidaan tehdä myös potilaan omaa kudosta eli kudoskielekkeitä (esim. vatsakieleke ja selkäkieleke) tai rasvakudosta käyttäen. Osapoiston jälkeistä rinnan epämuotoisuutta voidaan myös korjata rasvansiirrolla, kudoskielekkeellä tai muotoa korjaavalla kirurgialla.
Eri leikkausvaihtoehdot poikkeavat toisistaan tarvittavien leikkausten lukumäärän, vaativuuden, leikkaukseen liittyvien riskien ja tarvittavien toipumisaikojen suhteen. Symmetrian saavuttamiseksi tehdään usein myös toiseen rintaan muotoa ja/tai kokoa korjaava toimenpide.
Sairaala Siluetin plastiikkakirurgi valitsee konsultaatio- ja suunnittelukäynnin yhteydessä potilaan kokonaistilanteeseen parhaiten sopivan leikkausmenetelmän.

Kestopigmentointi osana rintarekonstuktiota

Kestopigmentointi on osa nykyaikaista rintarekonstuktiota, jonka tavoitteena on mahdollisimman luonnollisen näköinen rinta. Kun syöpäleikkaukset ja -hoidot ovat takana ja rekonstruktioleikkauksen arvet parantuneet, voidaan rintaan rakentaa paikallisesta ihokielekkeestä uusi nänni paikallispuudutuksessa. Tavalllisesti muutamaa kuukautta myöhemmin tämän ympärille voidaan pigmentoida nännipihaa mahdollisimman paljon muistuttava alue. Sopiva ajankohta on hyvä varmistaa rintasyövän leikanneen plastiikkakirurgin vastaanotolla.

Pigmentointitekniikka on tatuoinnin kaltainen, mutta kestopigmentoinnissa tulos ei ole ikuinen, vaan värit hiipuvat pois luonnollisesti 2-6 vuodessa. Haluttu alue pigmentoidaan yleensä 2 kertaa. Uusintakäsittely suoritetaan 6-8 viikon päästä. Kestopigmentointi toistetaan, sillä väriä poistuu ihosta yksilöllisesti ensimmäisen käsittelyn jälkeen. Jälkipigmentoimalla tuloksesta tulee kestävä ja väristä tasainen. Pigmentoinnin voi pitää yllä ja halutessa uusia parin vuoden välein.

Kestopigmentoinnin tekee SiluettiSpan pigmentointeihin erikoistunut kosmetologi.

Ihon hilseilyä, punoitusta, turvotusta ja lievää rupeentumista voi esiintyä muutaman päivän kestopigmentoinnin jälkeen. Viiden vuorokauden ajan on vältettävä saunaa, uimista, aurinkoa, hikoilua ja meikkaamista. Kotona pigmentointialuetta hoidetaan annetuilla aineilla ja ohjeilla.

Lääketieteellinen 3D-mallintaminen havainnollistaa

Ennen toimenpidettä rinnat kuvataan. Valokuvan lisäksi rinnoista otetaan myös kolmiulotteiset kuvat. Vectra 3D -kuvat auttavat toimenpiteen suunnittelussa sekä saavutetun hoitotuloksen arvioimisessa ja seuraamisessa. Implanttirekonstruktion kyseessä ollessa voidaan kolmiulotteisten kuvien avulla myös arvioida kuvallisesti saavutettavissa olevaa lopputulosta.

Lue lisää 3D-mallinnuksesta

Hoidon kustannukset

Rinnan rakentamisen kustannukset riippuvat toimenpiteen laajuudesta ja tarvittavien leikkausten lukumäärästä sekä käytetystä anestesiamuodosta. Useimmiten leikkaukset tehdään nukutuksessa. Tarkan kustannusarvion tehdystä hoitosuunnitelmasta potilas saa vastaanotolla. Hoito kuuluu sairausvakuutuksen piiriin.

Jos sinulla on vapaaehtoinen sairausvakuutus tai erillinen syöpävakuutus, selvitä vakuutusehdoista tai vakuutusyhtiön virkailijalta, mitä vakuutuksesi korvaa ja miten maksusitoumus kyseisessä vakuutusyhtiössä tehdään.


Tulosta sivu