Verkkoajanvaraus  010 3246 400      info(at)siluetti.fi

Rintasyövän leikkausmenetelmät

Rintasyövän leikkausmenetelmiä on useita; koko rinnan poisto (mastectomia), rinnan säästävä leikkaus (resektio) ja ns. onkoplastinen leikkaus. Kaikissa syöpäkasvain poistetaan riittävän laajasti ja taudin mahdollinen leviäminen imusolmukkeisiin tutkitaan tekemällä ns. vartijaimusolmuketutkimus ja/tai kainalon imusolmukkeiden poisto.

Aikaisemmin rintasyövän kirurgiset leikkausmenetelmät tähtäsivät syövän mahdollisen laajaan poistoon, jolloin rinnan lisäksi poistettiin myös rintalihas, sekä kaikki kainalon imusolmukkeet. Vaikka rintasyöpä paranikin, olivat kosmeettiset ja usein yläraajan toiminnalliset tulokset huonoja. Rinnat ovat tärkeä osa naisellista identiteettiä ja kehokuvaa. Ajatus rinnan menettämisestä tai rinnan ulkonäön muutoksesta voi entisestään lisätä todetun rintasyövän aiheuttamaa ahdistusta.

Rintasyöpä on yleisyytensä vuoksi ollut vuosikymmeniä laajan kansainvälisen tutkimustyön kohteena. Rintasyövän käyttäytymistä on opittu ymmärtämään paremmin ja taudin toteaminen on tutkimusmenetelmien tarkentuessa aikaistunut. Nykyisin jopa 60−70 % rintasyöpäpotilaista voidaan leikata ns. rinnan säästävällä tekniikalla ilman, että syövän hoitotulos huononisi. Euroopassa ja myös Suomessa plastiikkakirurgit osallistuvat lisääntyvässä määrin rintasyövän hoitoon jo varsinaisesta syöpäleikkauksesta lähtien.

Onkoplastinen kirurgia

Rintasyövän kirurgisessa hoidossa on otettu käyttöön ns. onkoplastiset leikkausmenetelmät, joiden avulla plastiikkakirurgisia leikkaustekniikoita hyödyntäen voidaan rinnan säästävällä leikkauksella hoitaa kokonsa tai sijaintinsa puolesta sellaisiakin syöpäkasvaimia, jotka aikaisemmin olisivat vaatineet koko rinnan poistoa.

Onkoplastisissa leikkauksissa pyritään yhdessä leikkauksessa saavuttamaan syöpäkasvaimen riittävän laajan poiston lisäksi myös rintojen muodon ja koon suhteen symmetrinen ja hyvä kosmeettinen tulos. Joissakin tapauksissa se tarkoittaa myös toisen rinnan muotoilua, esimerkiksi pienennystä tai muodonkorjausta.

Vartijasolmuketutkimus ja kainaloevakuaatio

(l. kaikkien kainaloimusolmukkeiden poisto)

Mahdollisen imusolmukelevinneisyyden selvittämiseksi tutkitaan rintasyöpäleikkauksen yhteydessä vartijasolmukkeiden tilanne poistamalla ne (tavallisimmin 1-3 kpl) patologille näytteeksi. Vartijasolmukkeiden paikantamiseksi suoritetaan leikkausta edeltävänä päivänä isotooppikuvaus, jossa seurataan rintaan pistetyn merkkiaineen kulkeutumista imusolmukkeisiin. Vartijasolmukkeiden kuvantamistutkimuksen hinta Syöpäsairaala Docrateessa on 1680 €. Docrates hinnasto

Rintasyöpäleikkauksessa nämä merkityt imusolmukkeet voidaan paikantaa gammailmaisimen avulla ja poistetut vartijasolmukkeet tutkitaan HUS Patologian laboratoriossa rintasyöpäleikkauksen aikana. Mikäli vartijasolmukkeesta löytyy rintasyövän etäpesäke, jatketaan leikkausta keskeytyksettä kaikkien kainaloimusolmukkeiden poistolla (kainaloevakuaatio). Koska etukäteen emme tiedä tarvitseeko syövän hoitamiseksi poistaa kaikki kainaloimusolmukkeet, leikkauspotilailta laskutetaan kainaloevakuaation hinta 3640€. Mikäli evakuaatio ei tarvitse suorittaa, palautetaan summa potilaalle heti leikkauksen jälkeen.


Tulosta sivu