Verkkoajanvaraus  010 3246 400      info(at)siluetti.fi

Ihon värimuutosten hoito

Ihon värimuutoksia ovat:

  • synnynnäiset ihon pigmenttisoluhäiriöt, kuten lentigot ja cafe au lait -läiskät tai pigmentinpuutoksesta johtuva vitiligo
  • pisamat ja maksaläiskät
  • couperosa ja verisuonimuutokset ihossa
  • auringon aiheuttamat värimuutokset

Pigmenttimuutokset

Pigmenttimuutoksia voidaan hoitaa lääkkeillä, värilaserilla tai ihon kuorinta- tai ihonsiirtotoimenpiteillä. Suosituksen sopivasta toimenpiteestä antaa Sairaala Siluetin lääkäri tai sairaanhoitaja.

Laserhoidossa ihon pigmenttimuutokset alkavat tummua välittömästi hoidon jälkeen ja iho saattaa lievästi punoittaa. Hoidetulla alueella voi olla hiukan turvotusta. Nämä oireet kestävät yleensä muutamasta tunnista yhteen vuorokauteen. Punotusta voi halutessaan peittää meikillä.

Tummentuneet kohdat hilseilevät ja häviävät muutaman viikon kuluttua toimenpiteestä. On tärkeää suojata iho auringolta hyvin paranemisprosessin aikana ja sen jälkeen, uusien pigmenttimuutosten välttämiseksi.

Maksaläiskä eli melasma

Maksaläiskät ovat symmetrisiä tummia läiskiä kasvoissa, erityisesti poskilla. Tärkeimmät riskitekijät ovat auringonvalolle altistuminen ja naishormonit. Usein maksaläiskät ilmaantuvat raskauden aikana tai e-pillereiden aloittamisen jälkeen. Ihon melanosyytit tuottavat liikaa pigmenttiä aiheuttaen värimuutoksen. Maksaläiskiä voidaan hoitaa, mutta hoidon onnistumisen edellytyksenä on tarkka aurinkosuojaus aina aikaisin keväästä alkaen. Hoitona käytetään pigmenttiä vaalentavia voiteita, pigmentin tuottoa vähentäviä voiteita, ihon laserhoitoa ja kevyttä kemiallista kuorintaa. Parhaimman hoitotuloksen saavuttamiseksi eri hoitoja voi yhdistää. Syvää kemiallista kuorintaa tai laserkuorintaa ei suositella ensisijaisena hoitona, koska hoitotulos saattaa olla heikko.

Ihon verisuonimuutosten aiheuttamat värihaitat

Ihon verisuonimuutoksen aiheuttamaa värihaittaa voidaan hoitaa hajottamalla tai tukkimalla haittaavat kapillaarisuonet eri menetelmillä. Hoitoon voidaan käyttää erilaisia laser- ja voimavalolaitteita (ipl) tai ruiskuttaa suonen sisään tuhoavaa (sklerosoivaa) ainetta.

Kun laserilla hoidetaan verisuonimuutoksia, iho saattaa olla hoidon jälkeen lievästi punoittava tai mustelmainen. Laajojen luutasuonien hoidon jälkeen voi iho olla pigmentoitunut hoidetulta alueelta muutaman viikon tai kuukauden ajan. Jos hoidetut suonet sijaitsevat säärissä, voi jälkihoitona käyttää tukisukkia jonkin aikaa. Hoitotulokset näkyvät yleensä 2−6 viikon kuluessa hoidosta. Lopullinen tulos näkyy kuitenkin vasta kuukausien kuluttua.

Couperosa, hiussuonilaajentumat
- Ihon värimuutosten ja häiritsevien verisuonten hoito laserilla

Sairaala Siluetissa ihon värimuutosten ja häiritsevien verisuonten hoidoissa käytetään turvallisia ja tehokkaita Cutera-lasermenetelmiä. Menetelmä on joko Genesis, AcuTip 500™, LimeLight Facial™ tai CoolGlide Exel Nd Yag riippuen hoidettavasta ihomuutoksesta. Menetelmä valitaan hoidettavan ihoalueen mukaan.

Cutera-lasermenetelmät soveltuvat erinomaisesti yksittäisten pigmenttimuutosten ja kasvojen verisuonimuutosten hoitoon sekä auringon tai ikääntymisen myötä syntyneisiin kasvojen, rinnan ja käsien pigmenttimuutoksiin sekä hiussuonten hoitoon.

Tummalle, vaalealle tai ruskettuneelle iholle voidaan saada erinomaisia hoitotuloksia hyvin vähäisin jälkiongelmin.

Miten laser hoitaa ihon väri- ja verisuonimuutoksia?

Värimuutosten hoitotulos syntyy pigmenttihiukkasten hajottamisen seurauksena. Kudoksen omat solut vievät hajonneen pigmentin pois.  Lähes kaikkialta vartalon iholta voidaan turvallisesti poistaa auringon tai ikääntymisen aiheuttamat maksaläiskät ja pisamat. Yleisimmin hoidettuja alueita ovat kasvot, rinta, olkapäät ja käsivarret, koska ne altistuvat eniten auringolle.

Verisuonimuutoksia hoidettaessa laser tuottaa voimavalon välähdyksen, joka saa suonessa olevan veren hyytymään ja sitä kautta verisuonen häviämään näkyvistä. Hoito ohjaa verenkierron syvemmällä oleviin suoniin. Hoitoon soveltuvat kasvojen pienet hiussuonilaajentumat. Myös missä tahansa vartalossa olevat mansikkaluomet voidaan häivyttää, usein vain yhdellä hoitokerralla.

Pienet kasvojen hiussuonet tai telangiectasiat voidaan hoitaa nopeasti, ilman mustelmia. Jalkojen sinertäviä luutasuonia voidaan myös hoitaa erinomaisin tuloksin. Menetelmä ei sovellu suonikohjujen hoitoon.

Arvion laserhoidon sopivuudesta ja menetelmän valinnan, sekä hoitosuunnitelman tekee Sairaala Siluetin laserhoitojen asiantuntija. 

Laserhoidosta toipuu nopeasti

Ihon pigmenttimuutokset alkavat tummua välittömästi hoidon jälkeen ja iho saattaa lievästi punoittaa. Hoidetulla alueella voi olla hiukan turvotusta. Nämä oireet kestävät yleensä muutamasta tunnista yhteen vuorokauteen. Punotusta voi halutessaan peittää meikillä. Tummentuneet kohdat hilseilevät ja häviävät muutaman viikon kuluttua toimenpiteestä. On tärkeää suojata iho auringolta hyvin paranemisprosessin aikana ja sen jälkeen, uusien pigmenttimuutosten välttämiseksi.

Kun laserilla hoidetaan verisuonimuutoksia, iho saattaa olla hoidon jälkeen lievästi punoittava tai mustelmainen. Laajojen luutasuonien hoidon jälkeen voi iho olla pigmentoitunut hoidetulta alueelta muutaman viikon tai kuukauden ajan. Jos hoidetut suonet sijaitsevat säärissä, voi jälkihoitona käyttää tukisukkia jonkin aikaa. Hoitotulokset näkyvät yleensä 2−6 viikon kuluessa hoidosta. Lopullinen tulos näkyy kuitenkin vasta kuukausien kuluttua.

Myös suonien laserhoidon jälkeen voi elää normaalia arkea. Reipasta liikuntaa tulee kuitenkin välttää 24 h hoidosta. Hoidettu alue tulee suojata auringolta korkean suojakertoimen voiteella.

Tervetuloa Siluetin Laserkonsultaatioon


Tulosta sivu