Verkkoajanvaraus  010 3246 400      info(at)siluetti.fi

Rintasyöpäpotilaan hoidon kulku

- Asiantuntijana johtava sairaanhoitaja Taina Heikkinen

Miten Sairaala Siluettiin pääsee rintasyöpäleikkaukseen?

Potilaat varaavat ajan plastiikkakirurgin vastaanotolle minun kauttani. Minulle voi jättää myös soittopyynnön ajanvarauksemme kautta. Meillä Siluetissa on kolme kokopäiväistä, omaa plastiikkakirurgia, joten vastaanottoaika pystytään järjestämään viiveettä. Vastaanotolla tehdään suunnitelma tulevasta leikkauksesta.

Vastaanotolle tulevat potilaat ovat saaneet rintasyöpädiagnoosin tai he itse epäilevät rintasyöpää. Kokeneet plastiikkakirurgimme ovat hoitaneet rintasyöpää vuosia ja ohjaavat potilaat tarvittaessa jatkotutkimuksiin.

Mitä ensimmäiselle vastaanotolle pitää ottaa mukaan?

Jos potilas tulee vastaanotolle lähetteellä, hänellä on mukanaan mammografia- ja ultraäänilausunnot, PAD-vastaukset (kasvaimesta otettujen koepalojen tulokset), mahdollisesti laboratoriovastauksia, sekä lausunto mahdollisesti jo otetusta magneettikuvauksesta.

Jos potilas tulee vastaanotolle ja vasta epäilee rintasyöpää, plastiikkakirurgimme ohjaa hänet tarvittaviin tutkimuksiin.

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Plastiikkakirurgi tutkii potilaan ja perehtyy kaikkiin jo tehtyihin tutkimustuloksiin ja arvioi, onko tarvetta tarkentaviin lisätutkimuksiin. Potilaan kokonaistilanne arvioidaan ja käydään läpi hoitovaihtoehdot ja valitaan niistä potilaan tilanteeseen paras. Plastiikkakirurgi tekee leikkaussuunnitelman sekä kertoo leikkaukseen liittyvät riskit ja komplikaatiot. Sitten sairaanhoitaja varaa leikkausajan.

Sairaanhoitaja käy potilaan kanssa läpi kaikki käytännön asiat. Potilas saa mukaansa kustannusarvion ja tarvittavat tiedot leikkaukseen valmistautumisesta. Sairaanhoitaja kertoo toipumista ja leikkausarven paranemista edesauttavien hoitotuotteiden ja tukitekstiilien käytöstä.

Vakava sairastuminen on aina kriisi, joten vastaanotolle on hyvä ottaa mukaan joku tukihenkilö, omainen tai ystävä. Kaikista mieltä askarruttavista tai epäselväksi jääneistä asioista voi soittaa minulle vielä jälkikäteen.

Mitä tapahtuu vastaanoton jälkeen?

Siluetin anestesialääkärin konsultaatio pyritään järjestämään jo vastaanottopäivälle.

Sairaanhoitaja ottaa potilaasta valokuvat ja 3D-kuvat SiluettiSpan kuvaushuoneessa. Kuvaus kuuluu Sairaala Siluetin potilasdokumentaatioon ja hoitoprosessiin.

Sairaanhoitaja varaa potilaalle vartijaimusolmuketutkimuksen. Tutkimus tehdään päivää ennen sovittua leikkausta.

Milloin leikkaus maksetaan?

Jos potilaalla on sairauskuluvakuutus, kannattaa vakuutusehtoja selvittää jo ennen vastaanotolle tuloa. Siluetin plastiikkakirurgi tekee maksusitoumuspyynnön vakuutusyhtiölle.

Toimenpide maksetaan ennen leikkausta. Patologian tutkimukset ja laboratoriokulut laskutetaan jälkikäteen toteutuneiden kulujen mukaan.

Mitä tapahtuu ennen leikkausta?

Potilas tulee leikkausta edeltävänä päivänä vartijaimusolmuketutkimuksen jälkeen Siluetin plastiikkakirurgin vastaanotolle ja tuo mukanaan saamansa vartijaimusolmukekartan.

Mitä tapahtuu leikkauspäivänä?

Leikkauksesta sovittaessa potilas on saanut sairaanhoitajalta yksityiskohtaisen ohjeistuksen leikkaukseen saapumisesta. Potilaan on tärkeää noudattaa saamiaan ohjeita, kuten olla syömättä ja juomatta määrätyt tunnit ennen leikkausta.

Leikkauspäivän aamuna potilas tulee Sairaala Siluettiin (Keskuskatu 6 E, 8. krs) sovittuna aikana. Siluetin henkilökunta huolehtii potilaan leikkauspäivän kulusta ja pyrkii tekemään sairaalassa olosta mahdollisimman miellyttävän. Sairaalassa oloaika riippuu potilaan toipumisesta ja toimenpiteen laajuudesta.

Mitä tapahtuu kotiin lähtiessä?

Potilaan pitää varmistaa itselleen hakija kotiuttamispäiväksi. Päiväkirurgisen leikkauksen jälkeen potilaalla on oltava ensimmäisen illan ja yön ajan aikuinen seurana.

Sairaanhoitaja antaa potilaalle mukaan hoito-ohjeet, reseptit, lääkärintodistuksen ja varaa ajan ompeleiden poistoon sekä jälkitarkastusajan.

Milloin potilas tulee Siluettiin seuraavan kerran?

Viikon päästä leikkauksesta potilas tulee Siluettiin ompeleiden poistoon ja mahdolliseen laskuputken (dreeni) poistoon.

Seuraava käynti lääkärille ja sairaanhoitajalle on kahden viikon kohdalla leikkauksesta. Potilas saa mukaansa leikkauskertomuksen. Jos potilaalle on tehty rinnanpoisto, hän voi leikkauskertomuksen perusteella hakea kotipaikkakunnaltaan maksusitoumusta ulkoisen proteesin hankkimiseksi.

Potilaan toipumisen seuraamista jatketaan yhteistyössä Docrates Syöpäsairaalan tai muun hoitoprosessissa mukana olevan tahon kanssa.

Jälkitarkastus Sairaala Siluetissa on vuoden kuluttua leikkauksesta. Silloin voidaan suunnitella rinnan uudelleenrakentamista ja sen ajankohtaa, mikäli alkuvaiheessa on päädytty rinnan poistoon.


Tulosta sivu